Вести

Бранислав Недимовић у Зајечару: Држава ће помоћи реконструкцију Фабрике воде у Зајечару

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде спремно је да уложи новац у реконструкцију Фабрику воде, рекао је министар Бранислав Недимовић јуче приликом посете Зајечару. Влада Републике Србије ће кроз пројекат Србија 20 – 25 овде радити и на прећишћавању отпадних вода и на изградњи канализационих система.

-У разговору са градоначелником Зајечара и директором предузећа које је надлежно за послове водоснадбевања, има неколико праваца у којима желимо да се ово развија, а то је потпуна аутоматизација и ремонт читаве Фабрике за производњу воде, јер је ово урађено пре 30-ак и више година. Тада су то биле најсавременије фабрике, међутим, свако време има своје бреме, то је опрема из 1980. године и сада је зрело за озбиљан ремонт“, рекао је ресорни министар обилазећи Фабрику воде у Зајечару.

Постоје савремени системи који су почели полако да се уводе и у зајечарски Водовод, али се на њиховој модернизацији мора још много урадити.

-Ово је 21. век. Ово Грлишко језеро је толико важан ресусрс, који са једне стране омогућава питку воду за становнике Зајечара, а са друге стране је заштита од проблема са којим се у последњих 10 година сусрећемо у великом обиму. Постоји предлог за улагање у Грлишко језеро и његово потпуно одмуљавање, оно што је Тито направио, ми морамо да одржавамо, казао је Недимовић приликом обиласка Грлишког језера и додао:

-Јако је битно да уложимпо сва средства, да не буде ниво језера на неким местима три, четири метра, уместо 18 метара, онда сами себи скачемо у стомак и то је озбиљна иневестиција од пар милиона евра и Министартсво пољопривреде је спремно овакву ствар да подржи, као и у делу суфинансирања у вези са ремонтом комплетног водовода Фабрике воде у Зајечару.

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић је подсетио колико је значајно да се сачува овај ресурс.

-Овакав ресурс мало ко има, где немамо много проблема, имамо проблема у систему дистрибуције зато што вршимо замену тих старих азбестних цеви полуетиленским, рекао је Ничић и подсетио да је Град Зајечар добио већу помоћ државе за замену 56 километара азбестних цеви и како би се проширила зона Исток, од Шипикова и Великог Јасеновца према Бруснику, Кленовцу и свим овим селима.

-Видим да је министар расположен да нам помогне да реконструишемо Фабрику воде, ми сами четири милиона евра не можемо да одвојимо, али можемо пола пола, рекао је Ничић и додао:

-Ресурс 21. века је вода, здрава, пијаћа вода, борба ће се водити за здраву, пијаћу воду, а не за нафту. Ми имамо резервни ресурс, то је наша Тупижница која може да испоручи неких 800 литара у секунди.

Град Зајечар сада троши петину капацитета Грлишког језера, али важна је, како наводи Ничић, резерва за будућност, да Зајечар има још здравију и квалитетнију пијаћу воду, где је само потребно додати хлор и ништа више.