Вести

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић посетио Зајечар

Министар унутрашњих послова Републике Србије и потпредседник Владе Небојша Стефановић посетио је у суботу, 30. априла Зајечар.

Он је овом приликом одржао састанак са чланом Председништва Српске напредне странке Бошком Ничићем и сарадницима и напоменуо да се у Влади Републике Србије ради доста тога како би страни инвеститори дошли у Зајечар и створили услове за отварање нових радних места.

-Разговори су у току, председник Вучић дао је налог једном ширем тиму људи који се баве привлачењем инвеститора да разматрају долазак у Зајечар и неки инвеститори су већ узели одређене пројекте, размишљају о доласку овде. Међутим, не желим да најављујем још ништа, само да кажем да напорно радимо на томе а када имамо конкретне резултате, градоначелник ће се, заједно са људима који се тиме баве, обратити и рећи шта смо конкретно урадили. Неки су већ договорени, као што је Ритејл парк који ће овде бити отворен, то су нова радна места у Зајечару, али се такође базирамо и на производњу, дакле за компаније које могу организовати производњу, па да на тај начин повећамо запошљавање људи у овом делу Србије.

Стефановић је такође рекао да су ове године у плану многи пројекти, а неки од њих су замена водоводних цеви, реконструкција школа али, пре свега, инвестиције у путну инфраструктуру.

-Поред онога што ради Република, ми хоћемо да стимулишемо и град да настави са инвестицијима, али оно што ће радити и канцеларија Марка Благојевића је инвестиција на замени водоводних цеви, замени старих азбестних цеви, као и реконструкција шест школа, две основне и четири средње школе, две које су започете ове године и четири које ће бити рађене наредне године, у укупном износу од око 7 милиона евра, подржаће Република Србије. Јако је битна и путна инфраструктура, у тој области ћемо разговарати са директором Путева Србије и Зораном Михајловић, да видимо шта можемо да урадимо на додатној изградњи путне инфраструктуре која ће омогућити лакши долазак инвеститора, боље повезивање индустријске зоне и значајнији и бољи рад који ће додатно охрабрити инвеститоре да дођу овде, истакао је министар.

Према речима Бошка Ничића, сарадња између града, Министартсва унутрашњих послова и Владе Србије је јако добра, и до сада помоћ није изостала у решавању проблема у граду.

-Надам се да бројни пројекти који смо предали, јесу прошли, неки су у фази обраде, неки су још увек са наше стране у фази припреме, али се надам да ће Зајечар као центар овог дела североистока Србије, добити посебну пажњу јер то није било тако у претходном периоду, сем значајне инвестиције пута Параћин -Зајечар и довођења Горења у град. Сада је у плану много тога, надамо се да ћемо заједнички то и одрадити, на нама је само да још мало издржимо, лоша је ситуација, народ лоше живи, огроман је број деце која су нам отишла ван земље, ту децу морамо да вратимо тако што ћемо отворити нова радна места, тако што ћемо средити путну инфраструктуру и да не буде да смо ове улице асфалтирали само зато што долази министар, асфалтирали смо и улицу код Краљевице, а тамо министар сигурно неће ићи. Тако да се ради онолико колико се може, јер је асфалтна база прорадила пре недељу дана, рекао је Ничић.

Након састанка са Ничићем, министар Стефановић је, у сали Градске управе, разговарао са грађанима, а након тога обишао и Полицијску управу у Зајечару где је, у оквиру пројекта Умрежавање видео надзора, који се реализује у целој Србији у циљу повећања безбедности деце и грађана, пустио у рад систем који покрива 22 камере које су инсталиране у Зајечару.

Зајечар је недавно започео реализацију пројекта постављања видео надзора на свим важним градским саобраћајницама у граду, са циљем да град на Тимоку буде безбеднији град у коме ће се неко добро размислити да ли ће да изврши било које кривично дело. Пројекат се, према речима министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, реализује у целој Србији у циљу повећања безбедности грађана и бржег реаговања полиције, приликом извршења неког кривичног дела.

-Нови пројекат Умрежавања видео надзора, камера, које повезују градове, општине, путне правце, саобраћајнице, школе и вртиће са полицијским станицима и кроз један комплексан систем видео наџора, а у наредним фазама и кроз софтвер, омогућиће препознавање таблица и лица, и тиме ћемо повећати апсолутну безбедност на територији читаве земље. Ово је прва Б фаза која се данас пушта у рад у Зајечару. Омогућиће да ове 22 камере које тренутно постоје у граду, повежу видео наџор на свим важним градским саобраћајницама и на такав начин обезбедимо да Полицијска управа има стални надзор и прати шта се дешава у граду, да уколико се догоди извршење неког кривичног дела може брже да реагује и да тиме повећамо безбедност грађана, рекао је Стефановић.

Стефановић се осврнуо и на рад Полицијске управе у Зајечару у којој је забележена мања стопа криминалитета у односу на исти период прошле године, за чак 9 одсто.