Вести

Молебан за изградњу Храма Светог пророка Илије у Шипикову

У Шипикову је за викенд одржан молебан за изградњу Храма Светог пророка Илије. Молебан је служио епископ тимочки Иларион, а поред зајечарског свештенства овом светом чину присуствовали су и градоначелник Зајечара и члан Председништва Српске напредне странке Бошко Ничић, помоћници градоначелника, чланови Градског већа, начелник Градске управе, директори појединих јавних предузећа и установа, као и мештани који нису крили задовољство што ће бити изграђен храм у њиховом селу. Епископ тимочки Иларинон је свима који су помогли и који ће помоћи изградњу храма у Шипикову, пожелео здравље и слогу.

-Дуго смо чекали да се окупимо овде и да се деси наставак радова на овој цркви Светог Илије. Сви знамо колико је црква потребна народу и зато је овај дан, радостан дан, јер смо се овде заједно окупили да овде призовемо благослов Божији за наставак радова, али и да се благослов Божији призове за оне који ће храм градити, који су већ започели ово дело, као и за вас драга браћо и сестре, поштовани мештани овог села. На вама и вашим породицама нека буде благослов Господњи, да осим телесног здравља, имате слогу, оно што недостаје у нашим породицама, нашем народу. Веома се радујем што на овај дан, када наша црква прославља светог великомученика Георгија, и када се прославља освећење великог храма који су тадашњи хришћани подигли том великомученику, симболично и овај храм доживљава своје прво освећење и нека Бог да, да се ускоро овде, и ви, и ми, окупљамо у довршеном храму, да се заједно Богу молимо, рекао је обраћајући се присутнима након молебана, епископ Иларион и додао: Имаћете овај лепи храм, и велика благодарност иде мештанима који овде бораве, који се труде, који су били веома стрпљиви и према нама као цркви, према локалној самоуправи, према граду Зајечару, јер овај храм је дело свих нас. То није дело једног човека, храм се не гради само од једне генерације, нити за једну генерацију, него се гради од многих генерација. Тако су и овде многе генерације свој материјални труд уложиле и благодаримо на томе, надамо се да ће тако и наставити. Благодаримо и локалној самоуправи која помаже овај храм, Управи за сарадњу с црквама и верским заједницама Републике Србије и свима вама који можете да допринесете изградњи овог храма. Изградња храма је наше изграђивање, наше сведочанство, наша благодарност према нашим прецима који су нам дали слободу, према онима који су претходно порушени храм Светог Илије због дотрајалости, градили, наша дужност и обавеза је да овај храм подигнемо. Срдачно вас поздрављам са надом да ћемо се наредне године видети овде са завршеним храмом и да даље служимо Господу, рекао је Епископ.

Градоначелник Зајечара и члан Председништва Српске напредне странке Бошко Ничић каже да град Зајечар чини све да села оживе.

-Пре неколико дана су завршени радови на реконструкцији деонице пута, у дужини од 2.850 метара, захваљујући Надзорном одбору Путева Србије, Министарству саобраћаја и Штрабагу, а где је утрошено 2.000 тоне асфалта, у вредности од око 20 милиона динара. Након Дома који је пре неколико година реконструисан, сада се наставило са радовима, на путној инфраструктури, до радова на храму. Када говоримо о храму, морам да кажем да је одлука Српске православне цркве, Епархије тимочке и владике Илариона, где ће утрошити новац који Град сваке године издваја, а ове године је издвојио 22 милиона динара, истакао је Ничић.

Након молебана, Ничић је обишао и реконструисан пут, у дужини од три километра, од улаза на територију Зајечара из правца Неготина до излаза из Шипикова.