Вести

Пауновић о спречавању породичног насиља

     У Зајечару је одржана јавна расправе о Преднацрту закона о заштити од насиља у породици, који ће, како је најављено, бити усвојен у Народној скупштини након формирања нове Владе Србије.

Начелник Зајечарског управног округа и кандидат за народног посланика Српске напредне странке Владан Пауновић, поздрављајући учеснике скупа, подсетио је на црну статистику породичног насиља: сваких десет дана једну жену убије партнер а од 20.000 пријава насиља годишње, тек око 3.500 резултира кривичним поступком. Циљ закона је да се не понове ове мрачне статистике, нагласио је Пауновић.

„Тежимо уређеном, демократском друштву, тако да у складу са тим мењамо нашу законску регулативу, усвајајући највише стандарде, међу којима је и Закон о заштити од насиља у породици. Насиље не можемо да искоренимо, али можемо да смањимо“, рекао је Пауновић.

Шефица кабинета градоначелника и координаторка Форума жена СНС Зајечар Милена Трајковић казала је да је сузбијање насиља над женама стратешки стуб политике унапређења родне равноправности у Србији, и да је основни циљ свих грађана да живе у напредном, демократском друштву где ниједан живот неће бити изгубљен у породичном насиљу.

Јавну расправу о Преднацрту Закона о заштити од насиља у породици организовало је Министарство правде уз подршку Пројекта за реформу правосуђа и одговорну власт Америчке организације за међународну сарадњу.