Вести

СНС Зајечар: НЕ породичном насиљу

     У препуној сали Зајечарског управног округа говорио је Радомир Илић, државни секретар у Министарству правде. „У Србији насиље постоји, постоји и насиље у породици,али сада имамо једну ефикасну акцију државе која укључује све државне органе, од полиције, јавног тужилаштва, суда, Центра за социјални рад.

      Ово није акција само Министарства правде, или Унутрашњих послова или Министарства рада,ово је акција Владе Србије коју подржава и председник Владе Александар Вучић“, истакао је Илић. Повереник СНС Зајечар и начелник Зајечарског управног округа Владан Пауновић сматра да је веома важно радити на превенцији свих видова насиља. „Превентивно можемо деловати у породици и школи. На тај начин спречићемо, или бар смањити сваки вид насилничког понашања.

     Сузбијање насиља над женама је стратешки стуб политике унапређења родне равноправности у Србији, а ми усвајањем овог закона шаљемо јаку поруку да смо вољни и способни да уђемо у коштац са овим проблемом и да смо спремни системски да га решимо“, рекао је Пауновић.

      У име Форума жена СНС Зајечар, који је иницирао трибину, говорила је координаторка Милена Трајковић, која је нагласила да се ни Зајечар не може изузети из црне статистике породичног насиља. „Важно је да не заборавимо да насиље није само физичко, иако се о њему можда највише и говори. Жртве су изложене и психолошком, економском, емотивном и вербалном насиљу. Касно је да се реагује кад се овако нешто деси, а кривицу сносимо вероватно сви ми. Пред насиљем се не сме жмурити“, рекла је Милена Трајковић.

Зајечар је један од првих градова који је имао Сигурну кућу, у једно време су радиле чак две. Постоји иницијатива да нардне године у граду на Тимоку поново буде отворена установа за смештај жена и деце жртве насиље.