Вести

Трибина о превенцији рака дојке

Поводом Националног дана борбе против карцинома дојке у Зајечару је одржана трибина о активностима из Националног програма организованог скрининга карцинома дојке, у који је укључен и Здравствени центар Зајечар.

Учеснике скупа поздравила је Милена Трајковић, чланица Градског већа и координаторка Форума жена Српске напредне странке Зајечар.

„Ја вам нећу говорити ни о поразној статистици о броју оболелих и умрлих од ове болести, ни о начинима како се болест открива и лечи, то ћу препустити лекарима. Казаћу вам само да Зајечар има одличне лекаре, ултразвук, мамограф. Преглед је брз и безболан, дијагноза поуздана.Идите на преглед. Не остављајте за неки други дан. Борите се за себе.“

Прошле године је у Зајечару било тридесетак новооткривених карцинома дојке. Ниједна од тих жена није била на скринингу. Од пет хиљада позваних жена, старости од 50 до 69 година, на скрининг се одазвало само 19 одсто. Ово су само неки од података, које су, говорећи о значају скрининга, саопштили учесници трибине, лекари ЗЦ Зајечар: Олгица Станојловоћ, Станислав Тадић, Весна Лалошевић, Микица Маринковић и Вера Најдановић.

У организацији Форума жена Српске напредне странке Зајечар сутра ће трибина о превенцији карцинома дојке бити одржана у Грљану.