Вести

За запошљавање у Зајечару 20 милиона динара

У Зајечару су уручени споразуми о уређивању међусобних права и обавеза у реализацији програма и мера активне политике запошљавања између Националне службе за запошљавање и јединица локалних самоуправа Зајечарског округа.
Споразуме је представницима локалних самоуправа Зајечара, Бољевца, Kњажевца и Сокобање уручио генерални директор Националне службе запошљавања Зоран Мартиновић.
Овим је формално отпочела реализација споразума активне политике запошљавања за 2017. годину.
Укупан износ одобрених средстава за локалне самоуправе са подручја Зајечарског округа је 40 милиона динара. Од тога је из локалних буџета око 21 милион и из буџета Републике Србије близу 19 милиона динара.
Верујем да ће ова средства која заједнички издвајамо заиста бити добро таргетирана и усмерена према онима који теже налазе шансу на тржишту рада. У овој години 118 локалних самоуправа је удружило средства са НСЗ и у ту сврху су издвојили око 550 милиона динара, а ми смо издвојили 505 милиона. То је један додатни буџет, додатни облик средстава који ће у тим локалним самоуправама дати још већи допринос, да већи број својих грађана укључе у наше активне мере запошљавања. Чињеница је да држава последњих година из својих разних буџета, преко разних институција, преко локалних самоуправа издваја и подстиче не само запошљавање него и предузетништво и отварање сопственог бизниса,
казао је Мартиновић.
НСЗ заједно са локаним самоуправама суфинансира укупно пет програма: јавне радове, стручну праксу за младе, стицање практичних знања, програм самозапошљавања и програм отварања нових радних места.
„Ми смо конкурисали за програме за које сматрамо да су најинтересантнији за наш град и са којима мислимо да постигнемо највећи ефекат. То су јавни радови и стручна пракса. За то смо у буџету за 2017. годину определили 11,2 милиона динара. Уз нешто преко девет милиона динара које добијамо од НСЗ мислимо да је то добар износ, нешто преко 20 милиона.
истакао је заменик председника Привременог органа града Зајечара Стефан Занков и захвалио НСЗ на доброј сарадњи и разумевању.
На подручју Филијале Зајечар је више од 30 одсто лица без квалификација или полуквалификованих. Њима није лако наћи посао, послодавци их не виде и не препознају јер траже другачије профиле, зато се посебна пажња мора усмерити на ту категорију незапослених, речено је на скупу.